Prea puține bazine olimpice într-o țară cu campioni mondiali la înot:
De când cererea de piscine publice și bazine de înot a luat cu asalt sectorul public și privat românesc, proiectarea de sisteme eficiente de dezumidificare a rămas cu mult în urmă în ceea ce privește expertiza și corectitudinea implementării.
Astfel, oamenii se plâng de aerul irespirabil de la piscine, ce apare din caza umidității crescute și a sistemelor de dezumidificare incorect dimensionate, iar furnizorii de astfel de sisteme ridică din umeri, în lipsă de know-how și expertiză.
De ce sunt atât de importante dezumidificatoarele, cum pot ele influența atât structura construcției, cât și sănătatea clientului final și care sunt soluțiile ATX HVAC Distribution pentru provocările și riscurile majore din această industrie? Despre toate acestea am ales să vorbim în continuare!
Transformările din perioada pandemică, alături de performanțele înregistrate de înotătorii români la competițiile mondiale din ultima perioadă, au generat o creștere accelerată pentru piscine și bazine de înot, atât pentru sectorul public, cât și în cel privat.
Peste 255 proiecte de construcții publice au inclus construcția de piscine sau bazine de înot.
În prezent, pe piața rezidențială formată din case unifamiliale, doar o locuință din 1000 de case noi construite în România este prevăzută cu piscină. În ceea ce privește blocurile de locuințe sau ansamblurile rezidențiale, un imobil din 100 are inclusă o piscină pentru locatari. Procentul crește atunci când vorbim despre hoteluri și pensiuni, unde 3% din pensiunile și hotelurile care se construiesc, au acum în plan și construirea unei piscine.
La nivel regional, București - Ilfov ocupă în acest moment primul loc în topul județelor în care se construiesc proiecte cu piscine publice, cu 41 de proiecte, urmat de Constanța (29 proiecte), Bihor (24 proiecte), Timiș (20 proiecte) și Tulcea (11 proiecte).
Un lucru e sigur: avem prea puține bazine olimpice într-o țară cu campioni mondiali și europeni la înot
Evenimentele recente care au făcut România cunoscută la nivel mondial prin intermediul lui David Popovici, campion mondial și european la înot, au adus în atenția publică situația bazinelor olimpice la nivel național.
În momentul de față, România are doar 3 bazine olimpice omologate oficial, dintre care două sunt închise din cauza birocrației. În același timp unele bazine noi au fost realizate defectuos, iar cele vechi sunt nemodernizate sau chiar abandonate.
În acest sens, un rol important îl are Compania Națională de Investiții, care este cel mai mare investitor în bazine și piscine publice din România, având în prezent în derulare peste 40 de proiecte de piscine și bazine de înot, în valoare totală aproximativă de 100 milioane de euro.
Lista sinteză a subprogramului Bazine de Înot a Companiei Naționale de Investiții cuprindea la final de 2019 realizarea a peste 400 de bazine de înot, majoritatea piscine didactice, în municipii reședințe de județ, orașe și comune din întreaga țară. Dintre acestea, în ultimii zece ani, au fost finalizate doar 32. Un rol și mai important este deținut în acest context de soluțiile de climatizare și dezumidificare ale piscinelor și bazinelor olimpice, domeniu în care expertiza românilor pare să fie vagă, dacă luăm în considerare situația piscinelor și bazinelor închise sau defecte, menționată anterior.
În contextul prezentat mai sus și luând în considerare cererea în creștere pentru astfel de amenajări, există anumite condiții cheie de confort care nu ar trebui să lipsească din proiectare unei piscine interioare:
De asemenea, temperatura apei trebuie să fie cuprinsă între 24 și 30o C, în funcție de destinație::
Tot în ceea ce privește condițiile de confort și de siguranță, specialiștii ATX au următoarele recomandări:
- Temperatura aerului trebuie să fie cu 1o C/2oC deasupra temperaturii apei din piscină, cu un maxim de 30o C, acest lucru ajutând la evitarea condensului.
- Este important ca introducerea aerului să se focuseze pe pereții exteriori și geamuri, pentru a ne asigura de faptul că temperatura pereților este deasupra punctului de rouă al aerului interior (între 18 și 20o C). Curentul de aer nu trebuie să sufle pe suprafața piscinei sau pe marginile acesteia.
- Recircularea aerului recomandat să fie de 4-8 ori cât volumul încăperii.
- Umiditatea relativă ar trebui să fie sub 65% în cazul piscinelor interioare.
Pentru îndeplinirea acestor condiții, sistemele de dezumidificare alese și instalate corect au un rol esențial.
Cum ne ajută sistemele profesionale de dezumidificare să menținem aceste condiții de confort și siguranță?
Indiferent că vorbim despre o piscină publică sau o piscină rezidențială, există o serie de provocări legate de climatizare și întreținerea instalației. Din fericire, sistemele de dezumidificare pentru piscine interioare oferă o varietate de beneficii:
Costuri reduse de întreținere și reparație a camerei de piscină
Atunci când se selectează sistemul corect de dezumidificare pentru piscina, se reduce umiditatea latentă prezentă în atmosfera camerei. Acest lucru ajută la scăderea potențialului de dezvoltare microbiană, mucegai și coroziune a materialelor, ceea ce poate reduce costurile de întreținere și reparații.
Prevenirea daunelor cauzate de umiditate
Umiditatea latentă de la condens poate duce în cele din urmă la daune structurale din cauza putregaiului, ruginii și a altor degradări ale materialelor. Un dezumidificator dimensionat corect, vareduce riscul de deteriorare materială și structurală a clădirii.
Reducerea costurilor de instalare
Sistemele de dezumidificare permit controlul umidității și temperaturii aerului din cameră. Controlul umidității camerei de piscină, împreună cu apa din piscină și temperatura aerului, prin folosirea unui singur sistem, reduce considerabil costurile inițiale de instalare a HVAC.
Îmbunătățirea calității aerului
Calitatea aerului este foarte afectată de cantitatea de umiditate din aer și de clorul excesiv al apa din piscină. Acest lucru este valabil mai ales în medii publice precum hoteluri, școli și centre de fitness.
Când mulți oameni sunt activi pe perioade lungi de timp, mai multă umiditate și potențiale pericole microbiene sunt introduse în aer. Cu mai mulți oameni care respiră același aer, există un risc crescut de răspândire microbiană. Un dezumidificator ajută la controlul cantității de umiditate din aer, ceea ce îmbunătățește calitatea generală a aerului, chiar și în zonele de piscine interioare foarte populate.
Orice piscină interioară, fie că este SPA, hotel, sală de sport sau rezidențială, are nevoie de un sistem eficient de dezumidificare.
Peste 50 de proiectanți de instalații HVAC au participat la webinarul ATX despre cele mai noi soluții de dezumidificare a piscinelor.
Observând pe zi ce trece că există din ce în ce mai mult interes pe zona de piscine și constatând lipsa de expertiză din domeniul de proiectare de soluții de dezumidificare, în contextul în care peste 50% dintre piscinele noi au sisteme de dezumidificare incorect dimensionate, echipa ATX a organizat un webinar menit să facă lumină în ceea ce privește proiectarea corectă a acestor sisteme pentru piscine și bazine de înot.
În cadrul webinarului, colegul nostru Adrian Popliceanu, a vorbit despre soluțiile CIAT de dezumidificare pentru piscine, oferind, printre altele, formule de calcul avansat și softuri pentru identificarea soluției optime de dezumidificare piscină, în funcție de destinație, capacitate, volum și alți indicatori relevanți.
CIAT, al cărui partener exclusiv în România este ATX, oferă o gamă largă de dezumidificatoare pentru piscine, în funcție de tip, mărime și volum de aer necesar a fi dezumidificat.
Printre acestea se numără Junior BCP, cu un singur circuit frigorific, Aquair BCP, cu două circuite frigorifice și Air Master BCP, cu 3 circuite frigorifice.
Având în vedere că sunt câteva mii de litri de apă care se pot evapora dintr-o piscină interioară într-o singură zi și luând în considerare condițiile clare de temperatură și umiditate necesar a fi respectate pentru confort termic, sănătate și siguranță, din punct de vedere HVAC, dezumidificarea este o prioritate de vârf pentru piscine.
Prin gama noastră de sisteme profesionale de dezumidificare, dar și prin webinarul organizat pe această temă, echipa ATX reușește să vină cu soluții eficiente la provocările și riscurile majore ale industriei piscinelor și bazinelor de înot, ajutând astfel la conturarea unui viitor mai sigur și mai sănătos pe această piață.