ATX HVAC Distribution aduce în România CIAT Coadis Line – conceptul unic în lume de ventiloconvectoare perfect integrate pentru confort vizual

Pe fondul accentuării încălzirii globale dar și a industrializării rapide din ultimii ani, piața chillerelor și ventiloconvectoarelor urmează o creștere ascendentă, cu evoluții pozitive în următorii ani, conform specialiștilor.

În contextul în care eforturile pentru protejarea mediului înconjurător au devenit tot mai intense, producătorii din industria chillerelor se regăsesc în fața unor provocări are pot fi depășite doar prin dezvoltarea de soluții inovatoare și tehnologii de ultimă generație, care să satisfacă nevoile pieței, menținând în același timp și un nivel ecologic ridicat.

Gama de ventiloconvectoare de tip casetă de tavan CIAT Coadis Line adusă de ATX în România, este un răspuns la aceste provocări, care vine în întâmpinarea nevoilor consumatorilor din sectoare variate, menținând în același timp nivelul de eficiență energetică și protecție a mediului, atât de necesare în lumea contemporană.

Newsletter Iunie 2022

Piața globală a chillerelor

Cu o valoare de 7,330 milioane de dolari în 2019, piața globală a chillerelor este preconizată să ajungă la 10,880 milioane de dolari până în 2030, cu un procent de creștere progresivă de 5% pentru o perioadă de 10 ani (2020 - 2030). În Europa, piața chillerelor în 2021 a fost estimată la 1,757 milioane de dolari, fiind preconizate creșteri de până la 2,404 milioane până în 2028.

Principalii factori care au influențat dezvoltarea pieței au fost creșterea temperaturii globale, creșterea solicitărilor pentru echipamente profesionale de răcire necesare în unitățile industriale, precum și investițiile mondiale în dezvoltarea infrastructurii.

Piata globala

Deși pandemia din ultimii doi ani a afectat atât producția, cât și cererea de chillere, din cauza închiderii centrelor comerciale și a amânării anumitor proiecte de construcții importante, pentru diminuarea riscului de răspândire a coronavirusului prognozele pentru viitorul acestei piețe rămân deosebit de pozitive pe fondul tehnologizării și a inovațiilor constante din industrie.

Pe de altă parte, cererea globală pentru ventiloconvectoare înregistrează creșteri impresionante, cu aplicabilitate mai ales în mall-uri, unități industriale, centre comerciale și alte sectoare de referință. Mai mult decât atât, faptul că sursele de energie regenerabilă sunt în conformitate cu sistemele de ventiloconvectoare duce la previziuni de creștere semnificativă a pieței pentru următorii ani.

În 2021, cele mai multe unități de ventiloconvectoare la nivel global au fost instalate în sectorul rezidențial, urmat de cel industrial și cel comercial. Cele mai populare au fost ventiloconvectoarele de tip casetă de tavan.

Se pare că sectorul rezidențial va prezenta cea mai rapidă creștere a cotei de piață pentru chillere, ventiloconvectoare și pompe de căldură, în anii ce urmează. Deși, în mod aparent, perioada pandemică a adus o regresie la nivel general pe piața globală, rata de urbanizare este în continuă creștere, și, implicit, soluțiile de răcire centralizată în zonele urbane sunt din ce în ce mai solicitate, fapt ce propulsează vânzările pentru aceste sisteme.

La momentul actual, cele mai multe ventiloconvectoare sunt montate în America de Nord, urmată de Europa (cu precădere în Germania, Franța și UK) și Asia-Pacific ( mai ales în China, Japonia, India). Pentru anul viitor, cea mai mare creștere a pieței de ventiloconvectoare este preconizată în Asia-Pacific (615,82 milioane dolari), urmată de America de Nord (411,66 milioane dolari) și Europa (322,36 milioane dolari), creșterea progresivă generând o piață globală a ventiloconvectoarelor de peste 11,150 milioane dolari, până în 2027.

Directiva Ecodesign

Deși tendințele de creștere sunt evidente pe piața chillerelor și ventiloconvectoarelor, producătorii se confruntă cu numeroase provocări, generate fie de contextul socio-economic global, fie de măsurile internaționale pentru diminuarea încălzirii globale prin eficientizare energetică și limitarea emisiilor de carbon.

Printre aceste provocări se numără și noua directiva europeană care obligă sectorul construcțiilor să limiteze emisiile de carbon la zero până în 2050. Aceasta impune producătorilor de chillere proceduri clare de proiectare ecologică a sistemelor de încălzire și răcire, în vederea eficientizării energetice a clădirilor și a limitării impactului negativ asupra mediului.

Directiva EcoDesign

Un alt factor care ar putea impacta negativ industria chillerelor și ventiloconvectoarelor este determinat de revoluția agenților frigorifici.

În condițiile în care avem o scădere a importurilor de petrol, gaze și cărbune din Rusia, și piața din Romania se va orienta către soluții verzi, eficiente energetic și fiabile pe termen lung.

În Europa, regulamentul privind Directiva Ecodesign și reducerile sale în ceea ce privește disponibilitatea agenților frigorifici verzi schimbă modul în care operează industria. Astfel, clienții analizează cu atenție modul în care își gestionează sistemele de refrigerare și aer condiționat, încercând să-și asigure afacerile pentru viitor.

Limitarea accesului la materii prime importante pentru industrie este o altă provocare cu care se poate confrunta piața chillerelor și ventiloconvectoarelor.

Pandemia Covid-19 nu a afectat populația lumii doar pe planul sănătății, ci și în plan financiar. Datorită blocajelor provocate de acest virus, prețurile metalelor utilizate în aparatele de aer condiționat au continuat să crească la nivel global, începând cu mijlocul anului 2020. Conform datelor privind piețele de mărfuri de la Banca Mondială, prețurile medii lunare ale cuprului și aluminiului, metale reprezentative utilizate pentru aparatele de aer condiționat, au înregistrat în 2021 creșteri de până la 94%, comparativ cu mai 2020.

Pe o piața dominată de reglementări severe și numeroase provocări, producătorii de aparate de aer condiționat sunt obligați să investească în dezvoltarea de echipamente inovatoare, conforme atât cu cerințele legate de protecția mediului, cât și cu cererea în continuă transformare și diversificare a clienților finali din diferite sectoare.

CIAT este unul dintre producătorii care au îmbrățișat aceste schimbări și care aduc plus valoare prin fiecare produs și tehnologie oferite. Cu o experiență de peste 80 de ani, peste 2.000 de angajați și 6 unități de producție, inclusiv un vast complex industrial din regiunea Rhône-Alpes, CIAT a obținut certificarea ISO 14001 și este renumit ca un jucător important în industria HVAC.

Gama CIAT COADIS LINE de ventiloconvectoare tip casete de tavan, cu efectul Coandă

Cunoscut pentru capacitatea de a crea produse inovatoare, durabile și performante, CIAT oferă o gamă completă de echipamente special concepute pentru a satisface cele mai exigente cerințe și pentru a oferi cele mai bune tehnologii.

Directiva EcoDesign

Printre acestea se numără gama CIAT COADIS LINE de ventiloconvectoare tip casete de tavan, cu efectul Coandă. CIAT Coadis Line este un concept original și inovator, reprezentând soluția eficientă din punct de vedere ecologic, venită ca răspuns al producătorului la provocările pieței. Echipamentul este perfect integrat, dispune de un design ergonomic și sistem de control V3000 extrem de prietenos cu utilizatorul.

Ventiloconvectorul CIAT Coadis Line răspunde imediat la comenzi, dispunând de tehnologie de viteză variabilă ce generează un grad ridicat de confort pentru utilizator. Mai mult decât atât, este dispus cu un motor eficient energetic și protecție acustică, sporind astfel confortul total în interiorul clădirilor. La toate acestea se adaugă efectul Coandă care determină o distribuție excelentă a temperaturii și un nivel de confort Clasa A, conform EN77300.

Efectul Coandă presupune proiectarea fantelor de refulare la fel ca aripile unui avion, fapt ce determină curentul de aer să se ridice la tavan, generând astfel un confort termic crescut. Printre beneficiile efectului Coandă, se numără:

  • Prin efectul Coandă echipamentul poate realiza o difuzie de 180° sau 360° pentru o acoperire completă a spațiului și un confort maxim.
  • Filtrul de purificare Epure reține particulele de până la 2.5 μm, la recircularea aerului.
  • Prin reducerea pieselor în mișcare și prin utilizarea unei unități electronice pentru a modula viteza fie printr-un semnal de 0-10 V, fie printr-un sistem de pornire/oprire cu 3 viteze, consumul de electricitate este redus cu până la 80% , crescând astfel durata de viață a motorului.

În calitate de unic partener și distribuitor CIAT în România, ATX HVAC Distribution face posibil accesul românilor la tehnologia inovatoare dezvoltată de producător, implementând sisteme de chillere și ventiloconvectoare din gama Coadis Line în proiecte rezidențiale, comerciale și industriale din București și marile orașe regionale.

Descarcă Newsletter

Nu ai Adobe Reader? Descarcă gratuit aici